Talno gretje | Termo Shop, d.o.o. | PONUDBA tipi-top.si


Talno gretje je najstarejši poznan sistem centralnega gretja prostorov. Tak način ogrevanja (Hipokaust) je pravzaprav znan še iz rimskih časov, kjer je bil prenosnik toplote zrak oziroma dimni plini, ki so krožili po kanalih pod hišo.
Talno gretje - tipi-top.si


gges-gradbenistvo.si/gges-gradbenistvo.si.jpg 36 73 gges.jpg
Talno gretjeTalno-gretje-2021-12-14-09-34-35.png

Talno gretje

Termo Shop, d.o.o. - Delujemo na področju: zasavska, goriška, osrednjeslovenska, obalno-kraška, podravska, jugovzhodna, koroška, pomurska, savinjska, gorenjska, posavska, primorsko-notranjska SlovenijaTalno gretje je najstarejši poznan sistem centralnega gretja prostorov. Tak način ogrevanja (Hipokaust) je pravzaprav znan še iz rimskih časov, kjer je bil prenosnik toplote zrak oziroma dimni plini, ki so krožili po kanalih pod hišo. Talno gretje spada v tako imenovano skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo že stensko in stropno ogrevanje. Cevi so položene v tla in toplota ogrete vode se prenaša od cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije. Pri tleh so temperature najvišje in proti stropu padajo, temperaturni profil po višini prostora pa je najbližji idealnemu. Stara modrost pravi: “Tople noge, hladna glava.”

Uporaba plastičnih cevi za talno gretje ima veliko prednosti pred jeklenimi ali bakrenimi. Problemi zaradi raztezanja in krivljenja cevi ter samega načina polaganja so manjši. Pomembno je vedeti, da imata na življenjsko dobo plastičnih cevi velik vpliv notranji tlak in UV žarki. Praviloma velja, da je pri nižjih temperaturah ogrevane vode njihova življenjska doba daljša, vpliv UV žarkov pa zmanjšujejo različni dodatki pri izdelavi cevi. Opozoriti velja na vpliv difuzije kisika pri plastičnih ceveh. Kisik iz okolice prodira v notranjost cevi, se veže na ogrevalno vodo in se nato izloča na kovinskih delih instalacije (kotli, razdelilniki itd), kjer povzroča korozijo. Večina proizvajalcev je našla rešitev z vgradnjo posebnih, za kisik nepropustnih ovir v steno cevi. To so lahko aluminijeve folije ali pa po posebnem postopku izdelane večplastne stene cevi. Temu vplivu se lahko izognemo tudi z dodajanjem različnih kemičnih dodatkov v vodo.

Način oddajanja toplote pri talnem gretju je bistveno drugačen kot pri radiatorskem ogrevanju. Topla ogrevalna voda, ki kroži po ceveh, v tleh oddaja toploto estrihu. Ta nato skoraj vso toploto oddaja s sevanjem, le majhen del odpade na konvekcijo. Pri tleh so temperature najvišje in proti stropu padajo, temperaturni profil po višini prostora pa je najbližji idealnemu.

Ker je grelna površina razmeroma velika, je temperatura tal lahko nižja (26 do 28 °C). Maksimalna dopustna temperatura tal znaša 29 °C, kar omejuje tudi maksimalno toplotno oddajo v prostor na 100 W/m2. Gibanje zraka v prostoru je minimalno, zato je tudi kroženje prahu v prostoru manjše. Občutek ugodja je opazen zlasti takrat, ko sedemo na tla. Če z roko otipamo ogreta tla, dejansko ne čutimo, da so topla temveč čutimo, da niso hladna! Toplotno ugodje je večje, ker so temperature sevanja nižje, kot pri ogrevanju z radiatorji.

Zaradi ugodnega temperaturnega profila v prostoru, je tako temperatura zraka lahko nižja za 1 do 2 °C, kar pomeni od 6 do 12 % prihranka pri energiji.

Radiatorji zasedejo prostor fizično in optično. Dejansko zavzamejo veliko večjo površino prostorov, kot si predstavljamo na prvi pogled. Tako radiator dolžine enega metra zasede najmanj 1 m2 funkcionalnega prostora, pri tem pa moramo upoštevati še vse omejitve zaradi načina oddaje toplote. Ne smemo jih zakrivati, pred njih postavljati pohištva, sobnih rastlin ali druge opreme.

Talno gretje ima v tem primeru zagotovo prednost, saj je nevidno. Polagamo ga lahko po celotnem tlorisu prostora, ne glede na razporeditev pohištva. Cevi lahko polagamo pod kad ali kabino za tuširanje, vodimo okoli sanitarij, … Drži pa, da moramo pri montaži sanitarnih elementov (školjka, bide), ki se pritrdijo s privijanjem v tla, biti zelo pozorni in previdni. Mesto, kjer bodo ti elementi pritrjeni moramo poznati že pred polaganjem talnega gretja. Le na tak način se bomo izognili popravilu komaj položenega talnega gretja.


Talno gretje

Talno gretje

TIMESTAMP

S klikom na povpraševanje do ponudbe!
PONUDNIKI
Talno gretje | Termo Shop, d.o.o. | PONUDBA tipi-top.si. Hitro in brezplačno do lokalnih ponudnikov. Oddajte povpraševanje in primerjajte cene izbranih ponudnikov. Brezplačno! Sodelujemo zgolj s preverjenimi in zaupanja vrednimi izvajalci, ki kvalitetno opravijo svoje delo.

Hvala za vaš obisk, vedno ste dobrodošli!

Delite stran tipi-top.si - CONTRACTORS na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani tipi-top.si - CONTRACTORS, in s tem sporočamo drugim, kaj tipi-top.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


CONTRACTORS - Talno gretje | Termo Shop, d.o.o. | PONUDBA tipi-top.si

tipi-top.si

×
d

tipi-top.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.